Två glada tjejer på stranden med surfbrädor

Vårresa 2023 med sol och surfing

Vårresa 2023 med sol och surfing

Förläng sommaren år 2023 med en vårresa till Portugal. Här värmer solen skönt redan från mars och för dig som gillar surfing är det rena rama paradiset. Välkommen!

När du börjar ana ljuset i vintertunnelns slut är det lätt att förivra sig. Vårsolens strålar är sannerligen förrädiska här i de norra delarna av världen. Plötsligt sitter du någonstans och huttrar med stelfrusna fingrar och alldeles för lite kläder på dig för att kunna hantera kvällens iskalla överraskning.

Så varför inte åka någonstans där våren bjuder på allt det du längtar efter? Som en vårresa till Baleal i Portugal till exempel. Här möts du av behagliga temperaturer även när solen har gått ner. Och förutom ett betydligt bättre vårväder präglas platsen av havsutsikter och solnedgångar du sent ska glömma. För att inte tala om vågorna som genererar den bästa surfingen i mannaminne. 

Två surfare firar en bra våg genom att sträcka ut nävarna mot varandra
Tjej i solglasögon med cykel och surfbräda på vårresa
Frukost med kaffe och vårblommor på surfsemester

En helt vanlig vår i Baleal, Portugal

Den portugisiska våren är solsäker och temperaturen behaglig. Här kan du ta dina första djupa andetag efter den långa vintern och känna hur varenda cell i kroppen åter väcks till liv. Karga klippor blandas med grönskande dalar och Atlantens energi är ständigt närvarande som ett osynligt väsen.

I Baleal lever traditionerna vidare och längs med det unika kustlandskapets stigar vandrar fortfarande herdar och hungriga getter som får sin beskärda del av vad vårsolen lockar fram ur marken. Byn med omnejd bygger faktiskt på jordbruk och några kilometer längre ut mot havet, bortanför sanddynorna, hittar du fiskestaden, Peniche.

Inte konstigt då att det är just lokala grönsaker och färsk fisk som dominerar i trakterna, på både marknader och restauranger. Detta avspeglas förstås även i menyerna och priserna ligger uppskattningsvis någonstans omkring hälften av vad du betalar för likvärdiga rätter hemma i Sverige.

Under våren är dessutom trycket av turister fortfarande relativt lågt vilket ger dig gott om plats att breda ut dig, både på stränder och på restauranger. 

Surfing i världsklass

För som gillar att surfa kan våren i Baleal verka för bra för att vara sann. Du befinner dig nämligen på en av de mest vågkonsekventa platserna i hela världen och förmodligen under den absolut bästa tiden på året.

Om du frågar en lokal surfare i trakterna är hela våren en högtid som bara måste firas på en bräda i vattnet, så ofta och så mycket som möjligt. Vinterns kraftfullare vindbyar har upphört och istället bildas ett vindstilla tillstånd som genererar så kallade ”glassy waves”, lika briljanta och släta som ytan på ett vinglas i kristall.

Våren bjuder med andra ord på perfekt formade vågor – en dröm för såväl proffs som nybörjarsurfare.

Gör din vårresa tillsammans med Magnus & friends

Du hittar oss i hjärtat av Baleal, ett stenkast från legendariska stränder och ”surf spots”. Dessutom kan kolla in vågorna från Baleals bästa ”surf check”-spot precis bakom huset. Härifrån når ögat ända upp till Nazaré där de största vågorna som någon över huvud taget har surfat på dundrar in.

Och om du tittar åt andra hållet ser du våra egna smultron-spots med skyddade stränder bakom den vackra halvön, Ilha do Baleal. Här har oräkneliga surfare fångat episka vågor och oförglömliga ögonblick. Under din vårresa till Magnus & friends blir det din tur att ta del av magin!