Vädret och vågorna i Baleal

Väder i Portugal och på Fuerteventura

Väder i Portugal och på Fuerteventura

Surfa i Portugal – så är vädret och vågorna

Många tänker sig surf som en sommarsport men faktum är att det inte finns några som helst hinder för att surfa i Europa under vinterhalvåret. I själva verket väljer allt fler att fly det svenska vintermörkret i samband med en surfresa till Portugal. En anledning till detta är den uppenbara fördelen att trängseln i vattnet är mindre än under resten av året. En annan anledning är att små surfparadis som Baleal eller Peniche har växt till sig och numera erbjuder ett stort utbud av både butiker, restauranger och barer, året runt.

Fler soltimmar och medelhavsklimat

Portugal är ett av Europas varmaste länder och tack vare kustremsans unika bergsformationer råder otaliga mikroklimat och lokala ekosystem. Peniche, eller Baleal, ligger strax söder om Portugals mittremsa och erbjuder både långa och soliga dagar under vintern – en fantastisk möjlighet till en välförtjänt ljusterapi när det svenska mörkret har infekterat oss med tvivel och grubbel. 

Det lokala klimatet går inte heller att klaga på. Till och med i januari ler solen mot oss i genomsnitt 5 h per dag, med temperaturer upp mot 14 grader i skuggan. Atlanthavet bjuder knappast på några jacuzzibubblor, men det är åtminstone inte att tala om någon isvak. Och i slutändan är det ju vågorna som räknas!     

Portugal – mest surf och världens största våg

När det gäller vågorna råder inga som helst tvivel. Mot den portugisiska atlantkusten slår de i princip alltid och Portugal är i själva verket ett av de mest vågkonsekventa länderna i världen. Däremot finns det vissa tider på året då vågorna är större än annars. Under vintermånaderna vallfärdar till exempel människor från hela jorden för att se surfare försöka bemästra en monstervåg som nästintill slukar hela den lilla portugiska fiskeorten, Nazaré. Världens största ”Big wave”- surf finns alltså drygt en halvtimme från Baleal.   

Surfa på vintern – vågor så det räcker och blir över

Du som tvekar över huruvida det går att surfa i Portugal på vintern kan sluta fundera. Faktum är att det finns flera fördelar med att göra sin surfresa under vintertid. För det första är vågorna större. Ja, de kan faktiskt bli häpnadsväckande stora. Men som tur är finns det alltid naturligt skyddade stränder där mindre vågor letar sig in och som lämpar sig utmärkt för nybörjare. För det andra slipper du trängas med en hel flock med surfare som ska samsas om vågorna på de populära surforterna under sommaren, framförallt i juli och augusti.

Vi ska inte låtsas som det regnar. För sanningen är att solen ofta träder fram och värmer både kropp och själ, även under vintern. Visst är risken för regn högre under denna period, men det finns goda chanser till blå himmel och strålande sol under flera dagar, ja till och med veckor, i sträck. Och att surfa går naturligtvis alldeles utmärkt även om det regnar. Du ligger ju trots allt redan i vattnet.  

Surfa på våren eller hösten – vackert väder och perfekta vågor

Många skulle säga att våren och hösten är den absolut bästa tiden för att surfa i Portugal. Få surfare i vattnet, rikligt med sol och vågor i världsklass är tre faktorer som ger bästa möjliga förutsättningar för en oförglömlig surfsuccé. Dessutom är vindarna under dessa perioder ofta tillräckligt svaga för att ge vågorna en perfekt form. På surfspråk kallas de för ”glassy waves” och det är precis vad alla surfare drömmer om. 

Surfa på sommaren – mer folk och mindre vågor

De allra flesta väljer att åka till Portugal under sommaren. Då flockas både surfare och sollapande turister på stränderna och den vibrerande energin i Baleal går nästan att ta på. De lokala barerna och restaurangerna är fyllda till bristningsgränsen, precis som lägenheter, hostels och surfskolor. Vågorna är mindre vilket gör dem nybörjarvänliga och vissa dagar i juli eller augusti kan man tro att finns fler surfare än fiskar i vattnet. Det är helt enkelt högsäsong i Portugal, med allt vad det innebär.  

Vinden – avgörande för vågornas form 

För surfare är det inte bara storleken på vågorna som är avgörande utan även hur mycket och åt vilket håll det blåser. Vinden påverkar i allra högsta grad kvaliteten på vågorna och vi vill helst inte att blåser mot land, så kallad ”on-shore”. Detta beror på att vinden helt enkelt förstör vågornas kvalitet och gör det svårare att hantera dem. Ingen vind alls – eller en svag ”off shore”-vind är alltid att föredra. 

Det fiffiga med Baleal är att man alltid kan hitta skydd från både vind och enorma vågor. Detta tack vare Baleal Island, halvön som liksom sträcker sig ut mot väst och tar emot vinterstormarna med ro. Gömda på insidan av halvön finns fantastiska ”surfspots” – helt perfekta för nybörjare.  

Surfa i Fuerteventura – temperatur och soltimmar

Fuerteventura, beläget precis utanför Afrikas västkust, erbjuder ett varmt och behagligt klimat året runt. Det är faktiskt den sydligaste punkten i Europa. Ön har dagstemperaturer som varierar mellan 20-28 och på kvällen kan vi njuta av svalkande temperaturer mellan 15-20 grader. Till skillnad från andra delar av Europa är vattnet här alltid behagligt, med temperaturer mellan 18-23 grader året runt. Det innebär att vi kan surfa i en tunn våtdräkt och njuta av att svalka oss i vattnet under en varm dag på stranden.

Fuerteventura har det torraste klimatet av alla Kanarieöarna. Detta torra klimat, tillsammans med de friska brisarna från havet, gör ön till en perfekt destination för en aktiv semester fylld av äventyr och avkopplande dagar vid poolen. På Fuerteventura erbjuds inte bara ett fantastiskt klimat, utan även enastående vågor som får hjärtat hos surfare att slå snabbare. Med sina välkända surfdspots har ön blivit en drömdestination för vågsurfare från hela världen.

Medeltemperaturer

Relaterade Artiklar